Morčací špíz s paradajkovou salsou a zemiakmi

Morka je vhodnou alternatívou kurčaťa. Morčacie mäso je ľahko stráviteľné, obsahuje veľké množstvo bielkovín a málo tuku (mäso z morčacích pŕs má iba 0,9% tuku a 24% bielkovín). Zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako olúpané pre svoj nižší glykemický index. Paradajková salsa je potom ku morke a zemiakom osviežujúcim doplnkom a lahodný obed je na svete.

Suroviny

600 g morčacích pŕs
600 g zemiakov
100 g jarnej cibuľky
20 g olivového oleja (2 polievkové lyžice)
50 g limetky (1 kus)
2 g soli (štipka)
2 g čierneho korenia (štipka)
2 g sušeného oregana (štipka)
100 g paradajok (2 veľké "mäsité")
vetvička čerstvej bazalky

4
porcie
obtiažnosť
5382 kJ / porcia

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke.

Morčacie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľku necháme celú alebo ju rozpolíme. Striedavo napichujeme na špíz a grilujeme ideálne na lávovom kameni dozlatista zo všetkých strán.

Medzitým si pripravíme marinádu z olivového oleja, šťavy z limetky, soli, korenia, čerstvo nasekanej bazalky a oregana.

Ugrilované špízy potrieme marinádou.

Umyté a osušené paradajky nakrájame na kocky, dáme do misky a zmiešame so zvyškom marinády. Podávame k mäsu spolu so zemiakmi.

 

4 porcie | doba prípravy 90 minút | 5382 kJ / 1286 kcal

Vhodné pre deti, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín, bez lepku

Tuky
8,0 g
Sacharidy
28,0 g
Bielkoviny
34,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Tekvicové placky so salsou
1
porcia
obtiažnosť
1483 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Morčací špíz so špenátom
4
porcie
obtiažnosť
1341 kJ / porcia

Vaše premeny

Emilia Múdra

Treba iba chcieť, naučiť sa plánovať a zvyknúť si na „nový život“

Ivan Hudec

Upravil sa mi tlak a cukor

Marcela Součková

Priberala som a psychicky som sa začala cítiť veľmi zle