200 ml polotučného mlieka
30 g droždia
30 ml čakankového sirupu (môžeme nahradiť medom)
10 g trstinového cukru (1 PL)
100 g ovsených vločiek
150 g špaldovej celozrnnej múky
50 g gaštanovej múky (môžeme nahradiť napr. kokosovou, pohánkovou)
štipka soli (podľa chuti)
34 g žĺtkov (z 2 ks slepačích vajec)
33 g bielku na potretie (z 1 vajca)
1 PL citrónovej kôry
60 g kokosového oleja (môžeme nahradiť maslom)
100 g hrozienok
50 g mandlí na posypanie (môžeme nahradiť napr. vlašskými orechmi)
Vo vlažnom mlieku rozmiešame trstinový cukor a nadrobíme doň droždie. Dobre zamiešame, prikryjeme a dáme na cca 15 minút odležať, aby vznikol kvások. Potom prilejeme sirup (med).
Vo väčšej mise zmiešame múky, jemne pomleté ovsené vločky a soľ.
Kvások zmiešame s múčnou zmesou, pridáme žĺtky, citrónovú kôru a vypracujeme cesto.
Po pár minútach miesenia pridáme do cesta kokosový olej (alebo zmäknuté maslo) a hrozienka a znovu zapracujeme do cesta.
Finálne cesto prikryjeme utierkou a dáme na cca hodinu vykysnúť na teplé miesto.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie.
Nakoniec ho potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme nasekanými mandľami.
Pečieme cca 40–45 minút pri 175 °C.
10385 kJ / 2482 kcal
Vhodné pre celú rodinu, pre vegetariánov, zdroj vlákniny.