POSÝPKA:
100 g ovsených vločiek
100 g mandlí
100 g pohánkovej múky
100 g mletých datlí
50 g kokosového alebo repkového oleja
štipka soli
NÁPLŇ:
600 ml mandľového mlieka
3 lyžice javorového sirupu
1,5 balíčka vanilkového pudingového prášku
2 menšie banány
V mixéri rozmixujeme ovsené vločky a mandle nasekáme nadrobno. Vločky, mandle a múku so štipkou soli premiešame, pridáme datle, olej a vytvoríme posýpku. Uvaríme puding z rastlinného mlieka a osladíme ho javorovým sirupom. Polovicu posýpky vtlačíme do tortovej formy s priemerom 20-23 cm a zalejeme ju hotovým pudingom.
Poukladáme na kolieska nakrájané banány, posypeme druhou časťou mrveničky a povrch pritlačíme. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 180° C asi 50 minút. Koláč môžeme dozdobiť celými mandľami, tie ale pridáme až pred koncom pečenia, aby sme ich nespálili. Krájame a podávame úplne vychladnuté.
MANDLE
Tento druh jadra je výborným zdrojom vlákniny a zdraviu prospešných tukov a bielkovín. Mandle sú tak zaslúžene súčasťou jedálnička nejedného športovca. Obsahujú vápnik, horčík, fosfor či zinok. Pozitívne ovplyvňujú elasticitu kože a podporujú mozgovú činnosť. Ako u všetkých orechov, aj u mandlí je potrebné dbať na obmedzený príjem, obsahujú totiž mnoho tuku. Pred konzumáciou je dobré mandle namočiť cez noc do vody. Zvýši sa tak pôsobenie žiaducich enzýmov.
TIP: Ak použijete bezlepkové ovsené vločky aj puding, bude váš koláč prirodzene bezlepkový. Je to vďaka pohánkovej múke, ktorá neobsahuje lepok a je teda vhodná na prípravu múčnikov pre osoby alergické na lepok alebo pre celiatikov.
8 porcií | doba prípravy 70 minút | 1411 kJ / 337 kcal