400 g kuracích pŕs
1 lyžica mletého koriandra
olivový olej
200 g špaldových krúpov
1 citrón
1 zväzok reďkoviek
1 brokolica
2 lahôdkové cibuľky
3 stonky mäty
2 lyžice panenského oleja
3 lyžice vínneho octu
2 lyžice slnečnicových semienok
mix klíčkov (žerucha, cícer)
V osolenej vode so šťavou z citróna uvaríme špaldové krúpy. Trvá to asi 30 - 40 minút. Pokiaľ ich vopred namočíme, skrátime tak dobu varenia. Z brokolice odkrojíme hlúb a rozdelíme ju na menšie ružičky. Dáme do väčšieho hrnca s vriacou vodou a varíme asi 4 minúty do chrumkava. Povarenú brokolicu ihneď schladíme studenou vodou. Zachová si tak krásne zelenú farbu. Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a pridáme koriander. Opekáme na panvici s trochou oleja asi 3 minúty z každej strany. Reďkovky očistíme, rozpolíme, jarnú cibuľku spolu s lístkami mäty nakrájame nadrobno.
Všetko premiešame v mise s extra panenským olivovým olejom a octom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Krúpy scedíme, prepláchneme studenou vodou, vysypeme do veľkej misy a zmiešame s pripravenou zmesou oleja a zeleniny. Takto ochutené krúpy rozdelíme na jednotlivé porcie a poukladáme brokolicu. Hotové kuracie plátky nakrájame na kocky a spolu s nasucho orestovanými slnečnicovými semienkami pridáme k šalátu. Hotový šalát dozdobíme klíčkami. Podávame pokvapkané olivovým olejom a s čerstvo namletým korením.
ŠPLADA: Prastará odroda pšenice, ktorá sa ale od pšenice ako takej líši oveľa viac ako ľahko tmavou farbou a orieškovou chuťou. Pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov. Špalda je hlavne zdrojom vitamínu B1 a vitamínu B3. Obsahuje tiež vápnik, horčík a železo. Je cenná aj pre vysoký obsah vlákniny.
Špaldu môžete kúpiť ako celé zrno, rozomletú na múku alebo krupicu alebo tiež vo forme špaldových vločiek. Pre deti je rozhodne vhodnejšie ako biela pšeničná múka.
4 porcie | doba prípravy 50 minút | 1520 kJ / 363 kcal