Dusený kapor so zemiakmi

Kapra si najviac spájame s Vianocami. Hoci ho väčšina ľudí pozná skôr v jeho vyprážanom variante, dá sa pripraviť aj zdravšou cestou, napríklad pečením alebo dusením. A chutiť bude stále skvele! Kaprie mäso je ľahko stráviteľné a nie je príliš tučné, preto sa hodí aj do redukčnej diéty. Je zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínu D a minerálnych látok, ako sú napríklad fosfor a draslík. Preto je určite namieste spomenúť si na kapra viac ako raz za rok.

Suroviny

400 g kapra
1 PL citrónovej šťavy
2 štipky soli
30 g špaldovej múky
2 PL masla
1 kg zemiakov
2 PL petržlenovej vňate
400 g paradajok

4
porcie
obtiažnosť
1757 kJ / porcia

Postup

Očisteného kapra pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, obalíme v špaldovej múke a vložíme do nádoby na pečenie, ktorú si vopred potrieme maslom. Nádobu s kaprom vložíme do rúry rozpálenej na 170 stupňov a kapra necháme zatiahnuť. Následne rybu mierne podlejeme horúcou vodou a necháme dusiť do mäkka zhruba 20–30 minút.

Medzitým uvaríme zemiaky vo vriacej osolenej vode.

Kapra podávame spoločne so zemiakmi ozdobenými petržlenovou vňaťou a paradajkami nakrájanými na mesiačiky.

TIP: Namiesto zemiakov zvoľte na Vianoce ako tradičnú prílohu zemiakový šalát. Tento vianočný má iba 314 kJ / porciu.

4 porcie | doba prípravy 45 minút | 1757 kJ / 420 kcal

Vhodné pre celú rodinu, pre športovcov, zdroj bielkovín a vlákniny

Tuky
14,2 g
Sacharidy
57,4 g
Bielkoviny
25,2 g
Vláknina
6,4 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Zeleninové chilli con carne
1
porcia
obtiažnosť
1949 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Morčacie špízy so zeleninou
2
porcie
obtiažnosť
1753 kJ / porcia

Vaše premeny

Jana Jarošová

V obchode mi už nič nesedelo a všetko mi bolo malé

Roman Maljacek

Som spokojný sám so sebou, cítim sa oveľa lepšie

Katarína Nováková

Podarilo sa mi schudnúť 11 kg, prehodnotila som svoje stravovacie návyky, prístup ku strave a pitnému režimu