Bylinková šošovica

Suroviny

100 g čiernej šošovice
100 g zelenej šošovice
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 polievková lyžica masla ghí
½ lyžičky škorice
½ lyžičky koriandra
2 lyžičky Chinese five spice (zmes obsahuje - badián, sečuánske korenie, fenikel, mletú škoricu a klinčeky)
2 polievkové lyžice sušeného medvedieho cesnaku
5 čiernych olív
5 zelených olív
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

4
porcie
obtiažnosť
924 kJ / porcia

Postup

Najprv uvarte šošovicu. Môžete uvariť obidva druhy spolu. Približne 20 minút, bez nutnosti predchádzajúceho namáčania. Šošovica musí byť uvarená. Zlejte vodu a šošovicu odložte bokom. Na panvici rozohrejte maslo, nechajte zosklovatieť cibuľku, pridajte pretlačený cesnak a koreniny.

Len zľahka orestujte a pridajte šošovicu a pokrájané olivy. Podľa chuti zmes osoľte a okoreňte. Ešte chvíľu restujte, aby sa chute prepojili.

Na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a zľahka premiešajte. Výsledkom by mala byť sypká korenistá šošovica.

TIP:

Skvele bude chutiť napríklad s dusenou mrkvou alebo brokolicou. Vychutnáte si ju ako prílohu ale oživí aj zeleninový šalát.

ŠOŠOVICA

V obchodoch je dnes už bežne dostupná nielen hnedá, ale aj čierna, zelená, červená a žltá šošovica. Rýchlo sa varí a nie je potrebné ju namáčať. Vhodná je ako závarka do polievok. Zmierňuje príznaky stresu a pomáha znižovať cholesterol. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre diabetikov. Pre obsah purínov sa neodporúča vo väčšom množstve osobám trpiacim dnou.

4 porcie | doba prípravy 25 minút | 924 kJ / 221 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Tvarohový zemiak s mexickou salsou
4
porcie
obtiažnosť
960 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Pečené batáty s cottage cheese a salsou
4
porcie
obtiažnosť
705 kJ / porcia

Vaše premeny

Stanislava Behilova

Schudla som 29 kg a zdravotný stav sa mi postupne upravuje

Peter Polák

Jedol som nepravidelne, väčšinou som bol celý deň v práci bez jedla a večer si doprial „hody“

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo