4 hrste zelených byliniek (špenát, žihľava, jarná cibuľka, medvedí cesnak,...)
1- 2 lyžice masla
500 ml zeleninového vývaru
250 ml smotany na varenie (12% alebo rastlinná)
250 ml polotučného kravského alebo rastlinného mlieka
2 žĺtky
soľ, korenie
nasekaná petržlenová vňať, pažítka
Bylinky opláchneme, osušíme v utierke a nasekáme nadrobno. V hrnci rozohrejeme maslo a bylinky na ňom 2 minúty orestujeme. Zalejeme vývarom, 5 minút povaríme a plameň stíšime. V smotane a mlieku rozmiešame 2 žĺtky a za stáleho miešania ich prilejeme do polievky a zľahka prehrejeme. Osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňať a pažítku.
Špenát síce neobsahuje tak veľké množstvo železa ako sa kedysi uvádzalo, avšak je veľmi bohatý na vitamín A, vitamíny skupiny B a v neposlednom rade aj na vitamín C, čo je významný antioxidant.
4 porcie | doba prípravy 15 minút | 813 kJ / 194 kcal
Vhodné pre celú rodinu.