Burger s volským okom a omáčkou zo stopkového zeleru

Hoci je polovica prázdnin za nami, sezóna grilovania je stále v plnom prúde. Stopkový zeler má vysoký obsah vody a vlákniny, čo z neho robí geniálnu nízkokalorickú zeleninu. Je zdrojom kyseliny pantoténovej, vitamínu A a draslíka. Vychutnajte si ho napríklad vo forme výbornej omáčky, ktorá sa perfektne hodí k šťavnatému grilovanému burgeru.

Suroviny

400 g mletého hovädzieho mäsa
2 ks cibule šalotky
1 ČL bazalky
1 ČL tymianu
2 štipky čierneho korenia
2 štipky soli
2 ks ražnej bagety
100 g zeleru
2 PL bieleho jogurtu
1 ČL oregana
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
2 ČL vínneho octu
4 ks slepačieho vajca veľkosti M

4
porcie
obtiažnosť
1979 kJ / porcia

Postup

Mleté hovädzie mäso zmiešame s na kocky nakrájanou šalotkou, soľou, koreninami a navlhčenými rukami vytvarujeme karbonátok, ktorý uložíme na pol hodiny do chladničky. Potom ho vložíme na gril a dobre prepečieme. Na grile tiež opečieme pečivo.

Medzitým si pripravíme omáčku tak, že v kuchynskom robote zmixujeme zeler spolu s ostatnými ingredienciami na omáčku okrem vínneho octu, ktorý vmiešame až tesne pred koncom.

Do rozpálenej panvice rozklepneme vajcia a asi 4–5 minút opekáme, kým bielok nestuhne.

Na tanier naservírujeme karbonátok s volským okom, prelejeme omáčkou a dozdobíme opečeným pečivom.

4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1979 kJ / 473 kcal

Vhodné pre športovcov, zdroj bielkovín, pre celú rodinu

Tuky
30,3 g
Sacharidy
28,4 g
Bielkoviny
28,3 g
Vláknina
1,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Morčacie prsia plnené špargľou
4
porcie
obtiažnosť
907 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Pohánkové palacinky so špenátom a syrom
4
porcie
obtiažnosť
1739 kJ / porcia

Vaše premeny

Jozefína Šottníková

Znova si môžem obliecť všetko, čo mám v šatníku

Jakub Gabrhel

Potreboval som vylepšiť svoj zdravotný stav

Roxana Julieta Cascone

Skúsila som rôzne diéty, pri ktorých som schudla, ale vždy nasledoval jo-jo efekt