500 g sladkých zemiakov
100 g cibule (2 ks)
2 strúčiky cesnaku
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
500 ml zeleninového vývaru
30 ml repkového oleja (3 polievkové lyžice - PL)
40 g tekvicových semienok (4 PL)
1 g čierneho korenia (špička noža)
1 g soli soli (špička noža)
60 g marinovaného tempehu
50 ml ovsenej smotany (na zjemnenie krému)
Cibuľu orestujeme na repkovom oleji. Pridáme na tenké plátky pokrájaný cesnak a necháme rozvoňať, ďalej na kocky nakrájané batáty, ktoré krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Akonáhle batáty zmäknú (cca 20 min.), rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéra na hladký krém. Ak je polievka moc hustá, prilejeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvo mletým korením a najemno nastrúhaným zázvorom.
Tekvicové semienka orestujeme nasucho na panvici a dáme bokom.
Následne na panvici s lyžicou repkového oleja orestujeme na kocky pokrájaný tempeh (marinovaný tempeh môžete kúpiť v bio či zdravých kútikoch vo väčších obchodoch s potravinami alebo v biopotravinách).
Polievku podávame posypanú kockami tempehu a tekvicovými semienkami. Môžeme zjemniť lyžicou ovsenej smotany. Môžeme ju tiež posypať chilli vločkami.
TIP: Ďalšie recepty od Sveta zdravia zo sladkých zemiakov alebo so sladkými zemiakmi:
4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1568 kJ / 375 kcal
Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, bez lepku