Batátový krém s marinovaným tempehom

Tempeh je potravina vyrobená fermentáciou sójových bôbov. Oproti tofu je lepšie stráviteľný, bohatší na bielkoviny, vlákninu a vitamíny. Vyskúšajte ďalší variant batátového krému z našich receptov a vychutnajte si ho ako večeru alebo k ľahšiemu obedu. Batáty, čiže sladké zemiaky, sú bohatým zdrojom vitamínov C a A, z vitamínov skupiny B a z minerálnych látok je tu zastúpený vápnik, horčík, železo, zinok a fosfor. Zároveň sú bohatým zdrojom antioxidantov (spomaľujú proces starnutia a preventívne pôsobia proti srdcovým ochoreniam). Majú tiež nízky glykemický index a preto sú odporúčané diabetikom (nekolíše hladinu cukru v krvi). Tempeh je potravina vyrobená fermentáciou sójových bôbov. Oproti tofu je lepšie stráviteľný, bohatší na bielkoviny (podporujú tvorbu svalovej hmoty), vlákninu a vitamíny.

Suroviny

500 g sladkých zemiakov
100 g cibule (2 ks)
2 strúčiky cesnaku
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
500 ml zeleninového vývaru
30 ml repkového oleja (3 polievkové lyžice - PL)
40 g tekvicových semienok (4 PL)
1 g čierneho korenia (špička noža)
1 g soli soli (špička noža)
60 g marinovaného tempehu
50 ml ovsenej smotany (na zjemnenie krému)

4
porcie
obtiažnosť
1568 kJ / porcia

Postup

Cibuľu orestujeme na repkovom oleji. Pridáme na tenké plátky pokrájaný cesnak a necháme rozvoňať, ďalej na kocky nakrájané batáty, ktoré krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Akonáhle batáty zmäknú (cca 20 min.), rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéra na hladký krém. Ak je polievka moc hustá, prilejeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvo mletým korením a najemno nastrúhaným zázvorom.

Tekvicové semienka orestujeme nasucho na panvici a dáme bokom.

Následne na panvici s lyžicou repkového oleja orestujeme na kocky pokrájaný tempeh (marinovaný tempeh môžete kúpiť v bio či zdravých kútikoch vo väčších obchodoch s potravinami alebo v biopotravinách).

Polievku podávame posypanú kockami tempehu a tekvicovými semienkami. Môžeme zjemniť lyžicou ovsenej smotany. Môžeme ju tiež posypať chilli vločkami.

TIP: Ďalšie recepty od Sveta zdravia zo sladkých zemiakov alebo so sladkými zemiakmi:

  • Batátový krém s chilli
  • Batátový krém so šmakounom, tekvicovými semienkami a chilli
  • Batátová karí omáčka s cícerom
  • Batátové chilli guličky
  • Batátové lievance
  • Morčacie prsia na hubách s varenými sladkými zemiakmi
  • Morčacie medailóniky pečené v papilóne s mrkvou a sladkými zemiakmi
 

4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1568 kJ / 375 kcal

Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, bez lepku

Tuky
20,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bielkoviny
12,0 g
Vláknina
6,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Polievky
Šošovicová polievka na indický spôsob
4
porcie
obtiažnosť
1303 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Kapustová polievka so šunkou a hubami
2
porcie
obtiažnosť
1282 kJ / porcia

Vaše premeny

Jana Kušnírová

Za pol roka som vďaka odbornej pomoci dokázala schudnúť viac ako som mala v pláne

Karol Havelka

Som rád, že som sa posunul správnym smerom, a za seba môžem "večným dietárom" NUTRIADAPT smelo odporučiť

Adriana Marušiaková

Cítim sa zdravotne aj pohybovo lepšie