Bulgur

02.11.2016

 

Zuzana Bakaľárová

Bulgur je celozrnná a predvarená pšenica. Bulgur je pôvodom stredomorská obilnina, predvarená z toho dôvodu, že trávenie je menej zaťažené rozložením tejto potraviny. Toto jedlo je výživné a je vhodné či pri chudnutí alebo pri zdravom životnom štýle. Bulgur je podobný ryži a tak ho pokojne môžeme konzumovať ako hlavné jedlo skombinované s inými potravinami alebo ako prílohu ku mäsu. A navyše bulgur je veľmi chutný a príprava je jednoduchá.

Čo obsahuje bulgur?

Vodu, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápnik, zinok, selén, horčík, meď, mangán, fosfor, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a betakarotén. Sto gramov vareného bulguru má približne 83 kalórií, obsahuje 3 gramy proteínov, 4,5  g vlákniny a takmer žiadny tuk.

 

Účinky bulguru na zdravie

  • podporuje trávenie
  • podporuje rýchlosť metabolizmu
  • podporuje pravidelné vyprázdňovanie
  • detoxikuje hrubé črevo
  • znižuje vlčí hlad a chuť na sladké
  • normalizuje hladinu cukru
  • upokojuje nervový systém
  • znižuje hladinu homocysteínu v krvi (ide o aminokyselinu, ktorá sa v ľudskom organizme tvorí pri metabolických reakciách. Problém je v tom, že zvýšená úroveň tejto aminokyseliny sa dáva do súvislosti s viacerými ochoreniami, ako napríklad chorobami srdca, osteoporózou, cukrovkou druhého typu a ďalšími).

 

Účinky bulguru na chudnutie

Bulgur je pri chudnutí povolenou potravinou. Je to výživná a ľahká forma pšenice, ktorá podporí trávenie, vyprázdňovanie a aj samotné chudnutie. Bulgur konzumujte 2 - 3 krát do týždňa v rôznych formách so zeleninou alebo s chudým mäsom. Bulgur môžete pridať do cesta na chlieb či pečiva, šalátov, ryže, polievok, cestovín alebo ako samotné jedlo.

 

Ako pripraviť bulgur

Bulgur varíme ako ryžu v pomere 1:2 (1 diel bulguru a 2 diely vody) 10-12 min.

 

Libanonské Tabbouleh

Potrebujeme:

  • 140 g bulguru
  • 400 g rajčín
  • citrón
  • 50 g čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť listov čerstvej mäty alebo bazalky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • cibuľka, šalátová uhorka, čierne olivy bez obmedzenia chute

Postup:

Bulgur uvaríme podľa návodu a dáme vychladiť.
Všetku zeleninu nakrájame na drobné kocky, petržlen a mätu (bazalku) nasekáme najemno, cesnak prelisujeme a všetko spolu zmiešame.
Do vzniknutej zmesi pridáme vychladený bulgur, olivový olej a podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Servírujeme to buď samostatne alebo s mäsom.

Dobrú chuť!

Další články

Zdravie
Chudnutie
Strava
Skinny fat alebo keď je štíhla postava skôr na škodu než pre radosť

Pre termín „skinny fat“ neexistuje oficiálny preklad do slovenčiny, pretože sa o tomto probléme "ideálnej" postavy píše…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Chudnutie
Strava
Podvýživa vs. obezita – extrémy váhy

Výživa je nutnou podmienkou života. Po celú dobu vývoja človeka išlo v prvom rade o naplnenie základnej podmienky - prežiť.…

Vaše premeny

Petra Panská

Manžel a kolegovia v práci mi hovorili, že je vidieť, ako som schudla, a že mi to pristane

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Jozefa Šureková

Ďakujem NUTRIADAPT, lekár bol s mojimi výsledkami pri kontrole viac ako spokojný