2 šálky uvarenej nastrúhanej červenej repy
½ šálky špaldovej alebo cirokovej múky
2/3 šálky oleja (kokosový, repkový) + na vymastenie formy
½ šálky medu alebo javorového či agávového sirupu
3 - 5 polievkových lyžíc horkého kakaa
2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička rumového extraktu (nie je nutný)
50 g kakaových drvených bôbov
3 vajcia
štipka soli
Rúru si predhrejte na 200 °C. Repu najemno nastrúhajte alebo rozmixujte. V miske zmiešajte všetky sypké suroviny, pridajte vajcia, olej, med a repu a cesto premiešajte. Dajte do vymastenej tortovej formy, aby bol koláč vysoký. Vyššia je potom vláčnejšia. Pečte v rúre. Priebežne skúšajte špajdľou, až sa prestane cesto na špajľu lepiť. Malo by to trvať približne 30 min.
KAKAO
Kakao sa vyrába z upražených a rozomletých kakaových bôbov. Najlepšie a pre naše telo najcennejšie je kakao nepražené, má ale trochu kyslejšiu chuť.
Kakao je významný zdroj antioxidantov. Nájdeme v ňom tiež horčík, železo, chróm, zinok a ďalšie cenné látky. Zinok je nevyhnutný pre správnu funkciu pohlavných orgánov, pečene, kože, pankreasu, atď.
Nepražené kakaové bôby majú výraznú horkú chuť podobnú vysokopercentným čokoládam. Môžete ich jesť samé, primiešavať do ovsených sušienok alebo do jogurtov. Výborne chutia aj v kakaových dezertoch.
8 porcií | doba prípravy 60 minút | 1279 kJ / 306 kcal