Nadýchané lievance s černicami

Môže byť vôbec taká dobrota ako lievančeky zdravá? Ak ich pripravíte z pohánkovej múky a ozdobíte zdravými černicami, tak áno.

Suroviny

1 kefírové mlieko
3 vajcia
lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
hrnček pohánkovej múky
kokosový olej
černice
citrónová šťava
javorový sirup
ricotta
mäta

6
porcií
obtiažnosť
1355 kJ / porcia

Postup

Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom ľahko vmiešame žĺtky, preosiatu múku a kefírové mlieko. Pridáme štipku soli, jedlú sódu a šľaháme, kým cesto nemá hladkú konzistenciu.

Panvicu potrieme kokosovým olejom, necháme zahriať a opatrne vlejeme cesto. Pečieme na miernom ohni, aby sa lievance dobre prepiekli. V kastróliku si ohrejeme černice, ktoré podlejeme trochou vody, pokvapkáme citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Časť zmesi rozmixujeme tyčovým mixérom a časť necháme vcelku.

Lievance dáme na tanier, porciu vždy polejeme černicami a navrch pridáme lyžičku ricotty. Dozdobíme lístkom mäty.

+ niečo naviac - môžete pridať aj ďalšie drobné ovocie (maliny, jahody alebo čučoriedky)

Černice sú veľmi cenné pre svoj vysoký obsah vitamínov skupiny B a vitamínu C. Sú účinné pri prechladnutí a podporujú imunitu. Obsahujú tiež veľké množstvo antioxidantov. Deti ich milujú. Černice sa dnes dajú kúpiť po celý rok, ale ak si ich nazbierate teraz v ich vegetačnej dobe, urobíte pre svoje zdravie oveľa viac.

6 porcií | doba prípravy 30 minút | 1355 kJ / 324 kcal

Ďalšie recepty

10 minút
Dezerty
Avokádová nepečená torta
8
porcií
obtiažnosť
942 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Dezerty
Zdravý jablkový dezert
14
porcií
obtiažnosť
996 kJ / porcia

Vaše premeny

Iveta Benedikovičová

„Schudni, je to v hlave“

Róbert Gažo

Neveril som, že schudnem a nakoniec schudol som viac ako bol plán

Monika Vlčková

Začala som chudnúť sama, ale veľmi mi to nešlo